Registrace | Zapomenuté heslo?



Běžná kriminalita se přesouvá do online světa. Vzdělávací videa o kyberbezpečnosti pomohou s osvětou

Běžná kriminalita se přesouvá do online světa. Vzdělávací videa o kyberbezpečnosti pomohou s osvětou

6. září 2022 10:10 Redakce BC | Domácí zprávy - Krimi - Technologie

Prevence v kyber! – společný projekt Ministerstva vnitra a Univerzity Palackého v Olomouci. V rámci něj vznikly čtyři vzdělávací videospoty. Ty se soustředí na kyberkriminalitu, její prevenci, rizikové online hraní a digitální wellbeing.

Projekt zaměřený na prevenci rizikového chování v online prostředí s názvem „Prevence v kyber!“ připravilo Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Centrem prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Aktuálně vznikla čtyři vzdělávací videa. Ta jsou určena primárně odborné veřejnosti, jako jsou například policejní preventisté, pedagogové či lektoři neziskových organizací.

„Kybernetická kriminalita se v posledních dvou letech velmi zvýšila a prevence je jednou z cest, jak účinně tomuto nárůstu čelit. Právě tato školicí videa o kyberbezpečnosti pomohou lektorům, pedagogům, preventistům a dalším s osvětou a vzděláváním dětí, mladistvých, ale i dospělých,“ uvedl ředitel odboru prevence kriminality Michal Barbořík.

Videa zachycují vzdělávací obsah kreslený virtuální rukou. Jde o velmi oblíbený formát vzdělávacích videí, který je využívaný jak v České republice, tak i zahraničí.

První video se zaměřuje na kyberkriminalitu jako komplexní problém. Popisuje základní typy kybernetické kriminality, zároveň zobrazuje, jak se v posledních letech kyberkriminalita vyvíjí a jak se běžná kriminalita přesouvá právě do online světa. Další animace se zabývá efektivními způsoby prevence rizikového chování, poukazuje na to, že je důležité, aby byly preventivní aktivity přiměřené věku a aby byly soustavné a dlouhodobé. Problematice rizikového chování v prostředí online her se věnuje třetí video. Poslední animace se orientuje na problematiku tzv. digitálního wellbeingu. Ten si můžeme představit jako vyvážený digitální životní styl a zdravé digitální návyky.

Balíček čtyř videí o kyberbezpečnosti naleznete zde.

Klára Dlubalová

pověřená řízením odboru tisku a public relations

Štítky: Technologie | kyberšikana | kyberbezpečnost | online

Zdroj: https://www.mvcr.cz/clanek/bezna-kriminalita-se-presouva-do-online-sveta-vzdelavaci-videa-o-kyberbezpecnosti-pomohou-s-osvetou.aspx

OBLÍBENÉ ČLÁNKY

Téma týdne

CHEB - městská police informuje: Krádež se muži nevyplatila

CHEB - městská police informuje: Krádež se muži nevyplatila

23. září 2024 10:23

Krást v obchodě se nevyplácí. Čerstvou zkušenost s tím má i muž, který se včera pokusil v jednom z chebských marketů odcizit potraviny v celkové hodnotě 385 Kč. Byl však zadržen pracovníkem ostrahy za samoobslužnými pokladnami, kterými prošel bez zaplacení zboží. Strážníci navíc při řešení krádeže zjistili, že tento muž cizí státní příslušnosti je v pátrání. Proto byl po ukončení nezbytných úkonů ...

Přečíst článek >